Tangram
2018. február 15. írta: Aancsi

Tangram

3597455748952345510.jpg

 

 

Gondolom többen vagyunk odáig a LIDL fa gyerekjátékaiért. Legutóbb egy vödör ("hamis")Tangramot kaptunk, gyerekeim előszeretettel dobálják szét minden nap a szőnyegen, néha épül belőle valami, de gyakran csak a szoba dekorációját képezi hanyag eleganciával heverve a földön :) Annak aki nem ismerné röviden leírom mi is ez a játék. Ha neked épp nincs otthon, akkor is érdemes elolvasni, nagyon egyszerű otthon elkészíteni!

 

 

 

 

     Tangram

A Tangram kínai eredetű játék, a puzzle egyik fajtája. Története messzi időkbe nyúlik vissza, írott emléke viszont csak a XIX. század óta létezik...A játék tulajdonképpen egy 7 geometriai formára osztott négyzet. Korábbi időkben elefántcsontból készítették, ma már ismert a fa, kerámia, fém, üveg változata is. A legnépszerűbb a papírból készült változat, valamint az utóbbi években elterjedt elektronikus változata is. Szabályai egyszerűek. Adott sablonok alapján különböző ábrákat kell kirakni. Kötelező módon fel kell használni mindegyik alakzatot, amelyeknek nem szabad egymást fedniük, érintkezniük kell és síkban maradniuk. A bátrabbak, saját képzeletük alapján is kirakhatnak új figurákat. Bár úgy tűnik a hét formából végtelen variációt hozhatunk létre, 1942-ben matematikailag bebizonyították, hogy a kirakható minták száma végleges. (otletfeszek.wordpress.com)


Ma is előkerült, s nagyobbik gyerekem(2,5) csodálva nézte a formákat amiket kiraktam neki és ötletelt mit rakjunk ki még belőle. Megörültem a nagy érdeklődésnek és gyorsan fel is áldoztam egy dobozt, hogy kiegészítsem ezt a vödör szuper játékot alaplapokkal, hogy önállóan is tudjon játszani vele. 
 

Egy kartonlapra helyezve körberajzoltam, majd zsírkrétával színeztem. Ez a tangram játék legelső lépcsőfoka, itt a színek és a formák még sokat segítenek, melyik darab hova illik. Többféle képen lehet nehezíteni, a gyerkőc egyéni képességeit figyelembe véve: 
- Formák színes körvonalai
- Formák fekete körvonalai
- Az egész alakzat színes külső körvonallal
- Egész alakzat fekete külső körvonallal.
- Saját minták alkotása

Hajó, Akvárium, cica, napocska felhővel, galléros oroszlán, virág:

hhfghf.jpg

img_20180213_103926_1.jpg

img_20180213_104057.jpg

img_20180213_104220.jpg

8260689776662801525.jpg

5111539069257225574.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha otthon nektek nincs előre elkészített tangramotok, könnyedén el lehet készíteni otthon is. Különböző anyagokat lehet felhasználni, minden csak az otthoni készleteken és ügyességen múlik :)
- Kartonpapír kiszínezve/festve v színes karton használata
- Farost lemezből kivágott formák
- levegőn száradó gyurma, akril festékkel lefestve
- filc/dekorgumi anyag
Házi elkészítéshez egy kis segítség: 
https://hu.pinterest.com/search/pins/?q=tangram&rs=typed&term_meta[]=tangram%7Ctyped

 


2686297603985085127.jpgA tangram játékhoz az Emlékezetre, Logikai gondolkodásra, Probléma megoldó képességre, Kreativitásra, Gestalt látásra van szükség. Egyszerű és mégis összetett játék, ami szuperül differenciálható a különböző korosztályok számára.

 Egyéb játékötlet a tangram formákkal:
-Tapintós forma érzékelős játék - letakarva mindig 1 forma, mellette a lehetséges formákat pakoljuk ki. Letakartat kitapintja és megmutatja, a látható formák közül melyiket érezte.) Továbbfejlesztése, hogy két zsákba ugyanazokat a formákat helyezzük, és mindkét kezébe, vakon, ugyanazt a két formát kell kihalásznia (3-4 évesek és idősebbek)
- Szín- és formaválogató - egyforma színűek, formájúak egy kupacba/dobozba (1,5-2évtől)
- Sarokválogató - hány sarka van? ez alapján helyezzük egy csoportba őket. (2,5-3 évtől)
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr2013665082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása