Sütőtök szezon
2018. október 25. írta: Aancsi

Sütőtök szezon

Idén is eljött a sütőtök szezon, a sütőtök krémleves, a sült tök, és sütőtökös köretek mellett mi sütit is szoktunk belőle készíteni. Pofon egyszerű sütőtökös kevert sütemény, ami igazán finom, és az is megnyalja mind a tíz ujját, aki nem szereti magát a zöldséget. Nagyon rövid idő alatt elkészíthető, de nálunk hosszabb ideig tartott, ugyanis nem én, hanem egy 2 éves és egy 3,5 éves kis cukrász volt az, aki elkészítette. 

380976611666540526.jpg

Egy NOSALTY receptet használtam, apróbb változtatásokkal. 

Hozzávalók 6 adag

  • 50 dkg sütőtök (sült sütőtökből készült tökpüré)
  • 10 dkg vaj
  • 17.5 dkg finomliszt
  • 15 dkg barna cukor, vagy kristálycukor (mi kb 2/3ad, 1/3ad arányban használtuk)
  • 2 db tojás
  • 0.5 dl tej
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet 
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kk fahéj (őrölt)
  • 0.5 kk gyömbér (őrölt)


1. A tököt daraboljuk, 1dl vizet alá öntve puhára sütjük. 

2. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, lisztet, sót, fűszereket.

img_20181025_171702.jpg

3. Belekeverjük a sütőtökpürét és a tejet, majd jól összedolgozzuk a tésztát.

img_20181025_172428.jpg

4.Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

A főzés mindig nagy élmény nálunk és csomó játékot lehet játszani közben, ami nemcsak szórakoztató de rendkívül pozitív hatással van a fejlődésre. Lelkesen pakolták, számolták, miből mennyi kell. Nagyon jó kis szenzomotoros játék, ha hagyjátok őket az alapanyagokat megfogdosni :D Készítsetek hozzá képekből álló receptet, így akár teljesen önállóan is el tudja készíteni! Figyeljétek meg a színeket, ízeket (ami nyersen fogyasztható), illatokat! Játszhattok az alapanyagokkal érzékszervi játékokat, amiben külön a tapintásra, ízlelésre vagy szaglásra kell hagyatkozni, kitalálni mivel van dolguk. Szagláshoz pakoljatok fűszereket kis poharakba, és fedjétek le egy vékony anyaggal. Tapintáshoz töltsetek meg szatyrot, lufit cukorral, liszttel, fűszerekkel, egész fahéjjal, és adjátok a gyerkőc kezébe. Mérjétek meg melyik a nehezebb? Mi kemény, mi puha? Melyik édes, melyik sós? Milyen formára vágjuk a kész süteményt?...stb. :)

Jó étvágyat, jó játékot kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, várlak a FACEBOOK OLDALamon illetve a blog CSOPORTjában is, ahol már rengeteg ötlet gyűlt össze általam és a lelkes csoporttagok által is! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr8714322343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása