Házi könyvtár ajánló I.rész
2019. február 02. írta: Aancsi

Házi könyvtár ajánló I.rész

Mesesorozatok

park-3396714_1920.jpgMint sokan tudjátok, és talán részt is vettetek benne, nemrég elindítottam egy posztot, kérdést a Facebook különböző bugyraiban, hogy megtudjam, nálatok mi a favorit, mi az amit a gyerekek szívesen a kezükbe vesznek, szívesen olvasnak, amiket már 3 réteg ragasztószalag fog össze, annyit volt forgatva. Mivel  rengeteg könyvajánló érkezett, több részletben fogom bemutatni, de a vásárlással és rendeléssel mindenképp várjátok meg a további részeket, mert rengeteg szép és izgalmas könyvet fogok nektek mutatni! Ezúton is köszönöm a segítségeteket, és akkor lássuk, mi az amit bátran ajánlotok más anyukáknak, mik azok a könyvek, amikkel érdemes feltölteni egy 0-4 év közötti kisgyermek házi könyvtárát. 

 

A könyveket Bookline oldalon keresgéltem, INNEN mindet meg tudjátok vásárolni.
Képek, könyvelírások forrása: Bookline

Először a sorozatban kapható mesés könyveket mutatnám meg nektek, bízom benne, hogy nem csak én vagyok megrögzött sorozatgyűjtögető, és ti is lázba jöttök majd legalább annyira, mint én, mikor először vettem szemügyre ezeket a könyveket. 

További kisgyerekes témájú ötlettel, játékkal várlak FACEBOOK oldalamon és a CSOPORTban is. Töltsük meg együtt a hétköznapokat élménnyel!

Legkisebbeknek ajánlom figyelmébe először Katja Reider és Sebastiaen Braun szerzőpáros két könyvét, melyben kedves rajzokkal és bájos történetekkel szórakoztatják a piciket. Két megjelent könyv címe: Megvigasztallak kismedvém, Szeretlek kisegérkém". A macis könyvben papamackó a másik főszereplő, kifejezetten örülök az olyan meséknek, amikben apa is gondoskodó szerephez jut. 

id22-306420.JPG
"A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros - a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé.
A kismaci fogócskázás közben elbotlik egy faágban, és beüti a lábát. Szerencsére a papája tudja, hogyan kell elfújni a fájdalmat. Hazafelé már a kismaci vigasztalja meg a papáját, aki véletlenül belerúg egy éles kőbe. Amikor hazaérnek, medvemama mézes tortával várja őket..."

 

Nagyon népszerű volt Tony Wolf és a Mesél az erdő sorozat, melynek eddig megjelent kötetei varázslatos világba kalauzolják el a gyerekeket: Az állatokról, A tündérekről, Az óriásokról, A törpékről, A manókról, A sárkányokról.

tw.png

„A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is!”

Könyveit ITT találod

 

Julia Donaldson-t és műveit rengetegszer emlegettétek. Könyvei az egészen picik számára is megfelelőek, mind tartalom, mind könyv forma és vastagság alapján. A legkisebbeknek keménytáblás könyvei (pl.: Majom mamája) mondanak rövid és ismétlődő elemekre építő mesét, a nagyobbak számára pedig Tölgyfaerdő meséi című sorozata nyújt kikapcsolódást. 

jd.png

Könyveit ITT találod

Ha már Axel Scheffler-t említettük, neki is van egy sorozata, ami szintén nagy népszerűségnek örvend a kisgyerekes anyukák és gyerkőcök körében. Ez nem más, mint a Pipp és Polli!

"Polli NAGYON szeretné kiprobálni Pipp rollerét, úgyhogy fogja magát, és felpattan rá! De sajnos egy nagy kő kerül a kerék elé... még szerencse, hogy barátja, Pipp, segít neki! Pipp és Polli kedves története a legkisebbeknek az igazi barátságról Axel Scheffler, A majom mamája és A graffalo illusztrátorának rajzaival."

 as.png

A következőt biztos vagyok benne, hogy bárki felismeri:

„Volt egyszer egy földkupac. Ez a földkupac elkezdett izegni-mozogni, mintha mancsa lenne. És bizony nemcsak mancsa volt, hanem orra is. Nahát, hisz ez a vakond! - Tessék itt vagyok! - kászálódott elő. - És itt vannak a kincseim is, amiket mind a föld alatt találtam. kezdődik a mese.”

Bizony, az örök klasszikust is a mai napig imádjuk, Zdenek Miler kisvakond sorozata még mindig megunhatatlan. Nem csak leporelló, hanem mesekönyv, képeskönyv és babáknak szóló kis alakú, formákkal és színekkel teli kemény lapos könyveket is lehet találni a sorozat elemei között. 

id22-113853.JPG

Könyvek ITT

 

Hasonlóan népszerű köreitekben Sven Nordqvist Findusz sorozata, melynek főszereplője egy cica és Pettson. Kalandjaikkal ismerkedhetünk meg a történetekben. A meséskönyveken kívül megjelent barkács könyv, receptes gyűjtemény és rajzos könyv is.

sn.png

„Az öreg Pettson magányosan éldegélt kis vidéki házában. A tyúkjain kívül más társasága nem volt, így néha bizony nagyon egyedül érezte magát. Egyik nap a szomszédja, Andersson néni állított be hozzá, és egy kartondobozt nyújtott át neki, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy Findusz zöldborsó. Amikor azonban az öreg kinyitotta a dobozt, borsó helyett egy kiscicát talált benne. Azonnal a szívébe zárta az apró jószágot, és innentől kezdve a tanyán teljesen megváltozott az élet...”

Könyvek ITT

 

Cee Biscoe Gyengéd pillanatok könyvei a legkisebbek számára készültek, és a szeretet, a család áll a középpontjában. Két könyv jelent meg eddig: Te vagy a mindenem, Te meg én

b294369.JPG

"Együtt a legjobb bújócskázni, sütit sütni, biciklizni, játszani, mesét olvasni. Ez a bájos könyv kedves rajzaival és verseivel tökéletes esti mese a legkisebbeknek, és segít megnyugodni egy kalandokkal teli nap után. Olvassuk együtt elalvás előtt, te meg én." (Te meg én)

 

Egy másik klasszikus Richard Scarry Tesz-Vesz város sorozata. A mesesorozat hatalmas nagy előnye minden más meséssorozattal szemben, hogy nagyon sokféle korosztályt tud megszólítani, a különböző típusú kiadványai pedig csak ráerősítenek erre a tényre. A mozgalmas kisváros böngészőnek is tökéletes, de a részletek, az ábrázolt események egy idősebb gyermeket is lekötnek és élvezettel tanulmányozza. Tesz-vesz város létezik szótár, mesekönyv, képeskönyv, foglalkoztató füzet, ABC-s könyv formában is. 

id22-306695.JPG

Könyvek ITT

 

 Catherine Leblanc mackós könyvei az érzelmekről, feszültségek feloldásáról szólnak, mindezt kedves kis rajzok kísérik. A sorozat három részes, melyben a rosszalkodás, a testvér érkezése és a kicsi-nagy vagyok problematikája jeleink meg. 

cl.png

"Mindenkinek ismerős probléma, amikor meg kell győznünk a gyerekünket arról, hogy valamit még nem csinálhat, mert még nem elég ügyes hozzá, vagy az túl veszélyes számára. Ebben segít Kismackó legújabb története, amiben őt is néha túl kicsinek vagy túl nagynak tartják a szülei ahhoz, hogy egyedül használja a kést, vagy még mindig cumizzon, esetleg, hogy séta helyett babakocsiba üljön. Az Akkor is szeretnél? és a Megérkezett! című könyvekhez hasonlóan a szerzőpáros itt is sok humorral veszi végig ennek a korszaknak a nehézségeit, mi pedig Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali remek fordításában olvashatjuk gyerekünkkel az ölünkben."

 

A részletgazdag kidolgozás és valósághű ábrázolás miatt emeltétek ki Scmidt Egon és Budai Tibor Séták a természetben című könyvsorozatát. Az ismerkedés, tanulmányozás, kirándulásra való felkészülés során már ennél a korosztálynál is bátran forgatható. Ez az a tipikus könyvsorozat, ami 10 év múlva is érdekes lesz a gyermek számára. Megjelent könyvek a sorozatból: Az erdők élővilága, A mezők élővilága, A tavak élővilága

"Sorozatunk második kötetében a biológiatanár, Feri bácsi újra kirándulni viszi a gyerekeket. Ezúttal az erdőben barangolnak, de nem egy, hanem három alkalommal, tavasszal, nyáron és télen, így a gyerekek a fák alkotta élőhely három különböző arcát ismerhetik meg."

0669001184043p.JPG

 

Marék Veronika nevével szinte mindenhol találkoztam. Nagyon közkedvelt mind a Boribon sorozat, mind a Kippkopp sorozat a gyerekek körében. Míg előbbi inkább a 3 éven alatti gyermekek kedvence, utóbbi már inkább az óvodás korosztály érdeklődését ragadják meg. Kippkopp egy kis gesztenyegyerek, akit elkísérve számos élmény részesei lehetünk. Boribonról olvashattatok már ITT és ITT

mv.png

KippKopp könyvek ITT

Vadadi Adrienn könyvsorozatát is szeretjük, hiszen az óvodás életről szól, barátságról, érzelmekről, olyan élményekről, amit a már óvodás gyerekek saját bőrükön is megtapasztaltak.

va.png

"Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!"

 

Berg Judit neve a Maszat sorozat említése kapcsán merült fel. A kisfiúról szóló könyvsorozat egyszerű, rövid szövegei alkalmazkodnak a legkisebbek igényeihez, olyan témákkal foglalkozik, melyet egy kisgyermek valószínűleg már megtapasztalt. "Minden kötetben két mese olvasható Maszatról, a kisfiúról, és legjobb barátjáról, Hóchócról.Az első kötetből megtudhatjuk, hogy miért érdemes kölcsönadni az ember motorját a játszótéren, még akkor is, ha ő a leggyorsabb, és azt is, hogy kik bújnak el tavasszal a kiskertben." (bergjudit.hu)

bj.png

Pásztohy Panka Pitypang sorozatát is nagyon szeretitek. Ez a könyv egy örökbefogadott kiskutyáról, a barátságról, felelősségvállalásról szól. Kedves történetei, gyönyörű rajzai valóban rabul ejtenek! 
pp.png
"Lili nagycsoportos óvodás. Mindennap ugyanazon az úton megy az óvodába. Mindennap kétszer keruli meg a nagy gesztenyefa melletti gödröt. És mindennap elsétál egy zöld kerítéses ház előtt, ahol egyszer csak feltűnik egy kiskutya. Lili egykettőre összebarátkozik a kutyussal, el is nevezi Pitypangnak. Nap mint nap meglátogatja, megosztja vele az uzsonnáját, labdázik vele. Azonban egy nap a kis Pitypang eltűnik. De Lili nem adja fel, és megkeresi a kiskutyát!"
Könyveit ITT találod

Liane Schneider Barátnőm, Bori sorozatát is sokan szívesen olvassátok. A Füzetszerű kis könyvek számos témában megjelentek, amik a 2-4 éves korosztály számára izgalmas időtöltést kínál. 


b1021984.JPG

"Bori szereti a zenét, ezért nagyon örül, mikor megtudja, hogy beiratkozhat egy zeneiskolába, ahol csodaszép hangszerek is vannak! A konyhakoncert, melyen merőkanállal és sütőlappal zenéltek, igazán remek mókának bizonyult! Sikere volt a dalnak, amit Bori egyedül komponált a mackójáról."

 

Könyveit ITT találod

 

Regina Schwarz könyveit is szeretitek, nem csoda, hiszen már akár 1 éves kortól is élevzik a színes képeket, az izgalmas témákat. Olykor verses formában megfogalmazott történetek a mindennapokat és történéseiket elevenítik meg a legkisebbek számára. 
rs.png

Ha tetszett a cikk, várlak a FACEBOOK oldalamon is, illetve az oldal CSOPORTjában, ahol még több ötletet és játékajánlót találhattok! Tarts velünk Te is! :)


Felmérés 2019 januárjában, négy tematikus csoportban (három ebből több ezres taggal bír), valamint egy oldalon zajlott, önkéntes alapon. Válogatás fő szempontjai: kialakítás, rajzok minősége, tartalom, gyerekek szimpátiája 

Képek és könyvleírások forrása: Bookline, saját szerkesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr9514602324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása