Házi gyurma 200ft-ból
2019. szeptember 06. írta: Aancsi

Házi gyurma 200ft-ból

A napokban kipróbáltam egy kedves ismerőstől kapott receptet. Megmondom őszintén féltem ettől dologtól, mert főzni kell, eddig ha házi gyurmáról volt szó, teljesen jól működött nálunk a só-liszt gyurma, ennek a receptjét ITT olvashatjátok. De vettem a bátorságot és kipróbáltam!
Összegezve a tapasztalatokat: Miért nem próbáltam már hamarabb?!

img_20190904_190914.jpg

Állaga teljesen, mint a nagy nevű, boltban kapható márkáé, csak a tipikus illat hiányzik hozzá. Gyurmázást követően ha lezárt edényben tároljátok, hónapokig megőrzi ezt a fantasztikus könnyen gyúrható, puha, alkotásra hívogató állagát. Az ismerős, akitől a receptet kaptam, óvodapedagógusként dolgozik. A csoportjába készített ilyet, és elhihetitek, hogy 25 gyerek mellett több órás napi használatban van, mégis mikor megtapogattam, ugyanezt a puhaságot éreztem. Pedig akkor már másfél hónapja használatban volt. Sőt. Nekünk a gyurmaeszközök közé keveredve egész estére kinn maradt egy kisebb darabka, több mint 12 óra levegőn való állás után is ugyanolyan puha maradt! Szóval na, nagyon nagyon szuper recept, ezután tuti nem költötök ilyenre a boltban! 

Szóval ami kelleni fog hozzá:

- 1 fazék, 1 fakanál

- 3 dl víz

- 25 dkg liszt

- 2 evőkanál só

- 2 evőkanál olaj

- 1 kiskanál citromsav 

- Opcionális: ételfesték
Érdemes alapszíneket választani, mert alkotás során
úgyis összekeverednek maguktól a színek :) 

Egy fazékba összekeverjük a vizet, sót, olajat, citromsavat, (ha akarjuk színezni akkor az ételfestéket is) majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, egészen addig főzzük, míg a gyurmát szinte már nem tudjuk kavarni (folyamatosan keverjük, könnyen lekapódik!). Teljesen száraznak kell lennie. Ezután kiborítjuk egy tányérra, megvárjuk míg annyira meleg lesz csak, hogy jól át tudjuk gyúrni kézzel. Ha jól átgyúrtuk, lezárt edényben tároljuk. A fenti képen két adag gyurma látható, kb 0,5kg/db. 

Ha kihűlt, akkor induljon a móka, jó szórakozást! :)

 

2019-09-06.jpg

Ha további ötleteket szeretnél, várlak a
FACEBOOK OLDALamon illetve a
blog CSOPORTjában is,
ahol már rengeteg játék gyűlt össze általam és a lelkes csoporttagok által is! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr115044716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása