Mesejáték legoval
2018. február 09. írta: Aancsi

Mesejáték legoval

A répamesét nincs olyan, aki ne ismerné. Ez a mese egy tipikus láncmese, melyben különböző részek folyamatosan 1-1 elemmel bővülnek, ismétlődnek. A legkisebbek (1,5-2 évtől) számára ideális mind terjedelemben, mind cselekményben. Az ismétlődések megkönnyítik a gyermek számára a cselekmény követését és az átélés folyamatosságát.
A mesék feldolgozásához számtalan lehetőségünk van. Nem csak felolvasni lehet, készíteni lehet hozzá bábokat, plüssöket segítségül hívni. Tényleg csak a kreativitás szabhat határt. Egy ismerősöm egyik nap azt kérdezte, hogyan lehet megszerettetni az építést a gyerekekkel? Több tanács is elhangzott, én egyik variációnak a mesét ajánlottam. Ez új ötletet adott, és mi is megépítettük itthon a "Répamesét". Elmesélem nektek is, meséljétek ti is a gyerekeknek! (A mi verziónkban fiatalos nagymama, nagypapa van és mivel egerünk nem volt, madarat használtunk, az itt leírt mesében az eredeti szereplőket használom majd)
A répamese
5.jpg
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy házikó. Abban lakott nagyanyó, nagyapó és az unokájuk Katóka. Volt nekik egy foltos kis kutyájuk, Bodri, és egy mindig hízelgő macskájuk Cirmi. Cirmi a hízelgés mellett pedig nagyon szerette üldözni a ház kisegerét.
Egyik nap apóka ültetett egy répát. Öntözgette, locsolgatta, ápolgatta, s a répa olyan nagyra nőtt, olyan hatalmasra, hogy Nagyapó elhatározta, kihúzza a földből. Anyóka finom répalevest készít majd belőle. Apóka megfogta hát a répát, s húzta, húzta, ráncigálta, de bizony a répa meg sem moccant.
Apóka hívta Anyókát, hogy segítsen kihúzni a répát. Anyóka fogta Apóka derekát, Apóka fogta a répát, s húzták, húzták, ráncigálták, de a répa nem akart kifordulni a földből.
Anyóka hívta Katókát, az unokát. Katóka fogta Anyóka derekát, Anyóka fogta Apóka derekát, Apóka fogta a répát, s húzták, húzták, ráncigálták, de a répát sehogysem tudták kihúzni.
Katóka hívta Bodri kutyát. Bodri kutya húzta Katóka szoknyáját, Katóka fogta Anyóka derekát, Anyóka fogta Apóka derekát, Apóka fogta a répát, s húzták, húzták, ráncigálták, de bizony az a répa nem mozdult.
Bodri kutya hívta Cirmi cicát. Cirmi cica húzta Bodri kutya farkát, Bodri kutya húzta Katóka szoknyáját, Katóka fogta Anyóka derekát, Anyóka fogta Apóka derekát, Apóka fogta a répát, s húzták, húzták, ráncigálták, de a répát nem tudták kihúzni a földből.
Cirmi cica hívta a kisegeret. Kisegér húzta Cirmi cica farkát, Cirmi cica húzta Bodri kutya farkát, Bodri kutya húzta Katóka szoknyáját, Katóka fogta Anyóka derekát, Anyóka fogta Apóka derekát, Apóka fogta a répát, s húzták, húzták, ráncigálták, s hopp, láss csodát, a répa kifordult a földből. Anyóka fogta a legnagyobb fazekát, s olyan finom répalevest készített belőle, hogy mindannyian megnyalták mind a 10 ujjukat. Kapott a levesből Apóka, Anyóka, Katóka, Bodri, Cirmi, de még a kisegér is egy tányérral.

Itt a vége, fuss el véle, ha nem hiszed, járj utána!
 
KÉPGALÉRIA:





A végére pedig egy másik változat, ami nekem nagyon tetszik :)

 

Rangáné Lovas Ágnes:

Répamese

Élt régen egy öregapó. 
Folyton vetett,aratott. 
Saját maga termelte meg 
a betevő falatot. 
Egyszer apó répán kívül 
más egyebet nem vetett. 
"Lesz majd elég répánk télre..." 
- már előre nevetett. 

Úgy megnőtt az egyik répa: 
lehagyta az öreget. 
"Kihúzom és hazaviszem 
amíg anyó tereget." 
Neki-nekiveselkedett, 
ám a répa nem moccant! 
"Hej, csak volnék fiatalabb... 
Nem sikerül ,de bosszant!" 

"Mama , gyere, húzzuk ketten!" 
- javasolta apóka. 
"Erősebb a répa nálunk! 
Hogy csípné meg a csóka!" 
Katyúsa az unokájuk 
egy pokrócon szunyókált. 
Ő is beállt , ám hiába 
ráncigálta anyókát. 

Megpróbálták négyen húzni: 
apó,anyó. Katyúsa 
s Kátya hosszú szoknyájába 
kapaszkodott kutyusa. 
Mindhiába erőlködtek: 
beletört a bicskájuk. 
Szerencsére arra sétált 
Másenka a macskájuk. 

Megfogta a kutyus farkát 
anyó tarka cicája. 
Megkérték , hogy ne sajnálja: 
jó erősen cibálja! 
Boldog volt a Mása cica: 
kutya farkát rághatta! 
De a répa meg se mozdult, 
pedig apó rángatta... 

"Hé te egér,gyere gyorsan! 
Kéne egy kis segítség!" 
Jött az egér , attól félt csak: 
ebédnek ne tekintsék... 
Kifordult a répa végre, 
ujjongott a társaság! 
Alig várták mindannyian, 
hogy a répát láthassák. 

Mind ráestek egérkére, 
mivel ő volt leghátul. 
Csöpp lábára úgy ráléptek, 
hogy azt hitte , megsántul. 
Apó , anyó vén dereka 
azóta is hasogat. 
Mindenkinek jutott répa: 
megtömték a hasukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr213647406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása