Lassan jár a...
2018. szeptember 09. írta: Aancsi

Lassan jár a...

Nálunk nagyon nagy sláger Gryllus Vilmos csiga dala. Lehet mozgással kísérni, bábhoz illeszteni, vagy akár mesében felhasználni. Egyszerű és nagyszerű dal már a legkisebbeknek is. A vicc kedvéért mi a gyorsított verzióját is el szoktuk játszani, ahol a dallamot felpörgetve, a "lassan" szó helyett "gyorsan"-t használva egyre felfokozottabb tempóban énekeljük, majd a legvégén már hadarjuk a szöveget. 

 

 Ha még több ötletre vagy kíváncsi, várlak a FACEBOOK OLDALamon illetve a blog CSOPORTjában is, ahol már rengeteg ötlet gyűlt össze általam és a lelkes csoporttagok által is! :)

 

Őszre hangolódva más színesebb és levelesebb barkácsolást terveztem, de egyik nap az oviban jártunk, és annyira tetszett nekünk egy csigabigás ötlet! Ezúton köszönöm az ötletgazda óvó néninek, nagyon élveztük mi is az elkészítését! Ami a legjobb benne, hogy a nyári strandolások alkalmával összegyűjtött kincseket is fel tudtuk használni. Elő a csigaházakkal! :)

img_20180907_105133.jpg

img_20180907_095828.jpgAz elkészítéshez szükséged lesz:
- festék (tempera, akril)
- ecset
- csigaház
- só
- liszt
- víz
- opcionális: színező fűszerek - pirospaprika, bors, curry, curcuma, sáfrány, őrölt kömény...stb

 

1. lépés

Először só-liszt gyurmát gyártunk, ez azért jó, mert keményre szárad és olcsó, hozzávalói minden háztartás szerves részét képezik. Korábbi cikkben elolvashatjátok a készítés lépéseit. Színezéshez én pirospaprikát illetve curryt használtam, gyurmamennyiségtől függ, hogy mennyi kell bele, de ha fokozatosan gyúrjátok össze vele, látható, mennyire van még szüksége. 
Ezután egy jó hangulatú gyurmázás veheti kezdetét. Mutasd meg a picinek, hogyan használja a tenyerét, hogyan végezzen sodró mozdulatokat, hogy csiga formájú legyen. Készítsetek rövidebb, hosszabb, vastagabb és vékonyabb csigákat. S persze engedd, hadd élvezze a játékot, próbálja ki, hogyan lehet apró darabokra csípni, hiszen ez is egy felfedezés, ismerkedés, tanulási folyamat, ami számos új élményt és tapasztalatot rejt magában. 
img_20180907_095944.jpg
2. lépés

Tisztítsd meg a csigaházakat, hogy az esetlegesen rajta lévő por ne kerüljön a festék alá, mert felpattog a festék tőle. Nagyobbak már tudják a kezükben tartva festeni a csigaházat, de nálunk mindkét gyermekemnek (1,5, 3) én tartottam végül az ujjamra húzva. (De persze először egyedül akarták, majd miután lefestették az összes körmüket is, végül rám bízták e nemes feladatot) Festés közben beszélgessetek a színekről, keverés során figyeljétek meg milyen más színt kaptatok. Nagyobbak már tudnak akár összehasonlítás alapú kérdésekre is válaszolni (pl.: Mi az ami még ilyen szép kék? Melyik babádnak van hasonló színű ruhája?) 

img_20180907_102128.jpg

3.lépés

img_20180907_105001.jpgSzáradás után nyomjátok az előre elkészített gyurmába a csigaházat, majd hagyjátok száradni. Én tűző napra téve fél nap után kemény csigabigákat kaptam, bár aljuk még puha maradt, így érdemes fejre forgatni őket, hogy mindenhol megkeményedjen a gyurma. Ami negatívum, hogy száradás után kifakult a gyurma színe kissé (képen felfordítás után a puha és a kemény gyurma színe közti különbség), bátran szórjátok meg fűszerekkel!

img_20180907_180922.jpg

Mire használd?
Lehet dekoráció, lehet meséhez báb, matematikai játékhoz eszköz (hosszabb nagyobb, különböző színűek csoportosítása), kitalálós játék eszköze (gondoltam egy csigára, aki piros és kék háza van), lehet irányokat gyakorolni vele nagyobbakkal (merre néznek?/hová bújt?), és még megannyi játékba bevonható. Ti mire használjátok? Írd meg nekünk kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés, várlak a FACEBOOK OLDALamon illetve a blog CSOPORTjában is, ahol már rengeteg ötlet gyűlt össze általam és a lelkes csoporttagok által is! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr3714230209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása