Játéklehetőség formalyukasztókkal
2018. március 06. írta: Aancsi

Játéklehetőség formalyukasztókkal

img_20180306_112022.jpgNagylányom (2,5) megtalálta a formalyukasztóimat. Játszottunk egy izgalmasat a kis mintákkal.

A lyukasztott minták több játéklehetőséget rejtenek magukban. Nálunk leginkább a ragasztás technikája volt az újdonság, amit szerettem volna megmutatni neki. Ehhez többféle játékot találtunk ki. 

 

 

1. Halmazképzés

A kivágott mintákat 3 kategóriába soroltuk. Közlekedési eszköz (vagy számára érthetőbb módon, "amivel utazni lehet"), növények, állatok. Azért lett ez a három kategória, mivel mindenképp a megtalált formalyukasztós bőröndöket kellett használnunk, próbáltam a meglévő készletből a könnyebben érthetőket kivenni.

2-3 éves korban lehet csak színhalmazokat képezni, ilyenkor a mintákat véletlenszerűen a 3 színű papírból lyukasszuk ki, és úgy válogassuk őket azonos helyre. Lehet színeket és formákat kombinálni, 0-2-4-8 lábú állatokat/ fákat-virágokat különválogatni, olyan témát választani amit könnyebben megért, majd haladhatunk a bonyolultabb fogalmak, csoportosítások felé. Kezdetben lehet 2 csoport, majd fokozatosan lehet növelni a lehetséges halmazok számát. Nálunk a színhalmazok alkotása már túl egyszerű lett volna, ezért nem ezt választottam. 

img_20180305_153747.jpg

2. Történet alapján formák beillesztése

Saját magunk által kitalált történetet mesélünk, s közben az a feladata, hogy a mese alapján minden hiányzó darabot a helyére tegyen. 

 

2. + Történet alapján beillesztés, irányokra ügyelés

A történetet kiegészíthetjük irányokkal, helyzetmeghatározással, neki kell helyesen beilleszteni a hiányzó elemet az adott helyre. (Jobbra-balra, közé, fölött, alatt, mögött, előtt, mellett, benne)

img_20180305_153714.jpg

3. Sorminta alkotás

Nagy odafigyelést igénylő feladat, 4 éves kortól a legegyszerűbb sormintát már tudják folytatni. Kezdetben 2 elemből állót, felváltva váltakozót kezdjünk el, amit majd ő fejez be a megadott szabály szerint. Később lehet bonyolítani több elemmel, különböző sorrendekkel. Nagyon jó gyakorlat a figyelem, megfigyelőkészség, kitartás, gondolkodás, szabálykövetés, matematikai készségek fejlesztéséhez. Lehet egyenes és görbe sávot felrajzolni, ennek ívét természetesen követniük kell az alkotás során. 

 

4. Szabad díszítés

 

A ragasztás, apró minták felhelyezése kiváló finommotorikai gyakorlat, bátran kiélhetik a kreativitásukat az önálló alkotás során.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torpikucko.blog.hu/api/trackback/id/tr8513719110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása